De meeste verzekeraars hebben een aanvraagformulier voor een pgb op hun website staan. U kunt het formulier ook telefonisch opvragen bij uw zorgverzekeraar.

U legt daarin uit waarom u een pgb wilt en welke zorg u nodig heeft. Een wijkverpleegkundige moet het formulier ondertekenen. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen welke wijkverpleegkundige u hiervoor kunt benaderen.

Uw zorgverzekeraar beoordeelt of u in aanmerking komt voor een pgb.  

Kunt u hulp krijgen bij uw aanvraag van een pgb?

De meeste verzekeraars hebben op hun website een stappenplan met daarin alle informatie rond het invullen van het aanvraagformulier. U kunt ook telefonisch contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

U kunt ook hulp krijgen van een cliëntondersteuner.

Wat gebeurt er met uw aanvraag?

Uw zorgverzekeraar bepaalt of u in aanmerking komt voor een pgb om wijkverpleging in te kopen. Voldoet u niet aan de voorwaarden voor een pgb? Maar heeft de wijkverpleegkundige vastgesteld dat u wijkverpleging nodig heeft? Dan is uw verzekeraar verplicht de zorg in natura aan u aan te bieden.

Hoe kan ik hulp krijgen bij het vinden van zorg?

Bij uw gemeente kunt u vragen naar gratis clientondersteuning. Een cliëntondersteuner kan u helpen bij het vinden van de juiste zorg. Ook kunt u hulp vragen bij uw keuzes bij uw regionale zorgkantoor.

Veelgestelde vragen