U heeft zorg aangevraagd uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het CIZ heeft vastgesteld hoeveel en welke zorg u nodig heeft. Deze informatie staat in het indicatiebesluit dat u van het CIZ ontvangt. En nu?
Wat staat er in het indicatiebesluit?
In het indicatiebesluit staat:
- Welke zorgbehoefte u heeft. Dit heet het zorgprofiel.
- Vanaf welke datum u recht heeft op deze zorg.
Waar wilt u de zorg ontvangen?
U kiest of u thuis of in een zorginstelling wilt wonen. Blijft u thuis wonen? Dan kunt u:
- de zorg ontvangen van een zorginstelling met een volledig pakket thuis (vpt) of een modulair pakket thuis (mpt);
- zelf uw zorg regelen met een persoonsgebonden budget (pgb);
- kiezen voor een combinatie van een vpt/mpt en een pgb.
Meer informatie over de verschillende leveringsvormen (vpt, mpt en pgb) vindt u hier.
U kunt nu de zorg gaan regelen
U weet welke zorg u kunt ontvangen en u heeft gekozen waar u wilt wonen. Hoe gaat het nu verder?
Het CIZ stuurt uw indicatie naar het zorgkantoor in uw regio. Het zorgkantoor neemt contact met u op als:
- niet duidelijk is hoe u uw zorg wilt ontvangen;
- u zorg middels een volledig pakket thuis (vpt) of modulair pakket thuis (mpt) wilt, maar nog geen zorgaanbieder heeft gekozen;
- u een pgb wilt.
Heeft u gekozen voor een vpt of mpt en weet het zorgkantoor welke zorgaanbieder u kiest? Dan stuurt het zorgkantoor uw indicatie naar de zorgaanbieder. De zorgaanbieder kan de zorg dan aan u gaan leveren.
Het kan zijn dat u tot nu toe hulp via uw gemeente kreeg, bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Als u een Wlz-indicatie heeft gekregen, hoort daar ook huishoudelijke hulp bij. Maar niet alle zorgaanbieders leveren zorg vanuit de Wlz. Hierdoor kan het zijn dat u te maken krijgt met een andere zorgaanbieder en dus met een andere huishoudelijke hulp. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor dagbesteding. Heeft u hier vragen over? Neem contact op met uw zorgaanbieder of het zorgkantoor in uw regio.
Cliëntondersteuning
Heeft u behoefte aan informatie, advies of ondersteuning bij het organiseren van uw zorg? Een cliëntondersteuner kan u helpen.
Eigen bijdrage
Voor zorg uit de Wlz betaalt u een eigen bijdrage. Dit geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar.
Voorkom dubbele kosten
Kreeg u al hulp vanuit de gemeente (Wmo) of de zorgverzekeraar? Neem dan contact op met uw gemeente of zorgverzekeraar. Geef aan deze organisatie(s) door dat u zorg vanuit de Wlz gaat ontvangen en per wanneer. Zo voorkomt u dat u misschien geld moet terugbetalen.
Heeft u een aanvullende tandarts- of zorgverzekering?
Neem contact op met uw verzekeraar of de zorgaanbieder waar u de zorg van wilt ontvangen. Misschien is alleen een basispakket voldoende zodra u zorg gaat ontvangen uit de Wlz. Dit is niet altijd zo en kan verschillen per verzekering en zorgaanbieder.
Wilt u uw Wlz-indicatie laten intrekken?
Als is vastgesteld dat u blijvend bent aangewezen op de Wlz, kan het CIZ het besluit niet intrekken. Dit kan alleen als uw situatie zodanig is gewijzigd dat u niet meer bent aangewezen op de Wlz. Als u de wens heeft om de Wlz-indicatie in te laten trekken, adviseren we u om een nieuwe aanvraag te doen bij het CIZ. Deze aanvraag wordt weer volledig inhoudelijk beoordeeld.