Na de Wlz-indicatie

U heeft een Wlz-indicatie gekregen. Dit betekent dat u recht heeft op zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Zorgprofiel en startdatum

Binnen de Wlz zijn er verschillende zorgprofielen, die passen bij verschillende zorgbehoeften. Het CIZ heeft onderzocht welk zorgprofiel het beste bij uw zorgbehoefte past. Dit zorgprofiel vindt u in de brief. In de brief staat ook vanaf welke datum u recht heeft op Wlz-zorg.

Zorg regelen

Het CIZ stuurt uw indicatie naar het zorgkantoor in uw regio. Als u nog niet precies weet welke zorgaanbieder uw zorg gaat regelen neemt het zorgkantoor contact met u op om dit verder met u af te stemmen. Als u al wel weet wie uw zorg gaat regelen, wordt u door deze zorgaanbieder gebeld.

Zorg thuis ontvangen

Als u een Wlz-indicatie heeft ontvangen, kunt u ervoor kiezen om onder bepaalde voorwaarden de zorg thuis te ontvangen. Er zijn verschillende manieren waarop u deze zorg kunt ontvangen. Dit worden leveringsvormen genoemd. Er zijn verschillende leveringsvormen:

  • Het volledig pakket thuis (VPT): wordt verleend door één zorgaanbieder. Deze zorgaanbieder is verantwoordelijk voor de coördinatie van de totale zorg.
  • Het modulair pakket thuis (MPT): wordt verleend door één of meerdere zorgaanbieders. U kiest zelf welke zorg u van welke zorgaanbieder afneemt.
  • Persoonsgebonden budget (PGB): bestaat uit een bedrag waarmee u zelf zorg kunt inkopen bij een zorgverlener. Het bedrag wat u krijgt is een budget en wordt door de Sociale Verzekeringsbank beheerd. U kunt vanuit dit budget betalingen laten doen aan de zorgverleners en u moet hier verantwoording over afleggen aan het zorgkantoor.
  • Een combinatie van een MPT en PGB: hierbij kan bepaalde zorg vanuit een zorgaanbieder worden ontvangen en overige zorg zelf worden ingekocht met een persoonsgebonden budget.

Meer informatie over de verschillende vormen van Wlz-zorg.

Zorg in een instelling

Als u niet meer thuis kunt of wilt wonen, kunt u ervoor kiezen om in een instelling te gaan wonen om de zorg te ontvangen die u nodig heeft. Er zijn verschillende mogelijkheden om zorg in een instelling te ontvangen:

  • Blijvend wonen in een instelling: u krijgt een vaste plek in een zorginstelling.
  • Deeltijdverblijf: u wisselt het thuis wonen en het wonen in een instelling af volgens vastgestelde tijdsperioden. Er gelden bepaalde regels en afspraken. U kunt de mogelijkheden met uw zorgkantoor bespreken.
  • Tijdelijk logeren: u kunt tijdelijk bij een zorgaanbieder logeren, als het door bepaalde omstandigheden thuis even niet meer lukt. U kunt de mogelijkheden met uw zorgkantoor bespreken.

Het kan voorkomen dat er niet direct plek is bij de zorginstelling waar u graag wilt wonen. U komt dan op een wachtlijst terecht. U kunt hier lezen hoe een wachtlijst werkt.

Als u blijvend verhuist naar een zorginstelling mag uw partner met u mee verhuizen. Dit heet partneropname. Niet elke zorginstelling heeft partnerplekken.

Eigen bijdrage 

U betaalt een eigen bijdrage voor zorg uit de Wlz als u 18 jaar of ouder bent. Er zijn twee soorten eigen bijdrage:

  • Lage eigen bijdrage, deze betaalt u als u zorg thuis ontvangt.
  • Hoge eigen bijdrage, deze betaalt u als u bij een zorginstelling woont of beschermd woont.

U betaalt de eigen bijdrage aan het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Het CAK berekent ook de hoogte van het bedrag. Op de website van het CAK vindt u een rekenhulp. Als u deze invult, ziet u hoeveel eigen bijdrage u ongeveer zelf moet betalen. U betaalt deze eigen bijdrage vanaf het moment dat u een Wlz-indicatie heeft.

Ontvangt u nu voorzieningen of hulp die wordt betaald vanuit een andere wet dan de Wlz, bijvoorbeeld door de gemeente (Wmo) of uw ziektekostenverzekeraar (Zvw)? U geeft dan zelf aan deze instantie door vanaf welke datum u zorg vanuit de Wlz gaat ontvangen. Dit is belangrijk om te doen, zo voorkomt  u dat u mogelijk een dubbele eigen bijdrage moet betalen of PGB moet terugbetalen.

Hulp nodig? 

Heeft u behoefte aan advies of hulp bij het regelen van uw zorg? Vraag dan gratis een cliëntondersteuner aan.  

Veelgestelde vragen

Als u een Wlz-indicatie heeft gekregen, heeft u misschien vragen over welke zorg vanuit de Wlz wordt vergoed. Neem hiervoor contact op met uw zorgkantoor.

Krijgt u nu hulp vanuit de gemeente (Wmo) of de zorgverzekeraar? Geef dan aan de gemeente of zorgverzekeraar door dat u zorg vanuit de Wlz gaat ontvangen. Zo voorkomt u dat u misschien geld moet terugbetalen.