Wat is zorgfraude?
''Zorgfraude is het opzettelijk misleidend handelen binnen het zorgdomein, waarbij doelbewust in strijd met de regels wordt gehandeld met het oog op eigen of andermans gewin''.
Bij fraude in de zorg wordt misbruik gemaakt van gemeenschapsgeld. Er zijn vele soorten zorgfraude, zoals upcoding, vervalsing van informatie, declareren van niet geleverde zorg, zorgverwaarlozing, samenspanning. Naast de maatschappij kunnen ook cliënten slachtoffer worden van zorgfraudeurs. Het betreft vaak kwetsbare personen met een beperkt sociaal netwerk, cognitieve problematiek, of een taalachterstand. Het komt ook voor dat cliënten meewerken aan de fraude in ruil voor bijvoorbeeld geld of goederen.
Fraude bij het CIZ
Het CIZ heeft als wettelijke taak om onder andere indicaties voor de Wet langdurige zorg te onderzoeken. Bijvoorbeeld invloed uitoefenen ten guste van anderen en valse informatie geven ziet het CIZ als fraude. Het is daarom bij elke indicatie aanvraag van belang dat u de gegevens naar waarheid invult.
Wat doet het CIZ aan fraude?
Het CIZ onderzoekt meldingen die binnen komen over fraude bij indicaties. De afdeling Bijzonder Onderzoek ontvangt meldingen van o.a. interne medewerkers, ketenpartners, cliënten of naasten.
Meldingen worden altijd onderzocht. Wanneer noodzakelijk kan het zijn dat de indicatie opnieuw wordt beoordeeld. Door privacy redenen kunnen wij de melder niet altijd op de hoogte houden van het onderzoek. Wil je hier meer over weten, kijk dan naar Uw privacy | CIZ.
Het CIZ werkt bij het ontvangen van een fraudemelding samen met 8 verschillende ketenpartners. Stichting IKZ brengt signalen van ketenpartners over zorgfraude samen en vult de signalen aan met informatie van de ketenpartners. Door informatie te combineren zijn we als ketenpartners in staat zorgfraude effectiever aan te pakken.
Wat doet het CIZ niet?
Het CIZ kijkt bij fraudemeldingen alleen naar signalen die gaan over de indicatie die is afgegeven door het CIZ. Hebt u een fraudemelding over de inzet van de zorg of declaraties? Dan kunt u dit melden bij het zorgkantoor. Kijk voor meer informatie en het zorgkantoor uit uw regio op Langdurige zorg (zorgkantoor.nl).
Heeft u een melding over de kwaliteit van zorg? Dan kunt u dit melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd via; IGJ.nl | Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Vermoeden van fraude
Denkt u dat een Wlz-indicatie van iemand anders of van uzelf niet past bij de zorgbehoefte of situatie? Of vermoedt u een andere vorm van fraude, misbruik of bedrog bij het aanvragen van een Wlz-indicatie? Vul dan het formulier in.