Mijn kind heeft problemen, maar er is geen aandoening of ziekte vastgesteld. Kan ik wel dubbele kinderbijslag krijgen?
Dat hangt ervan af.
In principe krijgt u alleen dubbele kinderbijslag als uw kind een ziekte, aandoening of stoornis heeft en daardoor heel veel extra zorg nodig heeft. Een arts, specialist of behandelaar (bijvoorbeeld een GZ-psycholoog) stelt vast of uw kind zo’n ziekte of stoornis heeft.
Maar soms hebben jonge kinderen een stoornis en kan een arts of specialist nog niet vaststellen wat het precies is. Er is (nog) geen diagnose van, ook al heeft de arts meestal wel een sterk vermoeden. In dat geval mag u bij de SVB dubbele kinderbijslag aanvragen. Het is dan wel nodig dat een arts, specialist of behandelaar het vermoeden van de ziekte of aandoening beschreven heeft.
Heeft uw kind wel problemen, maar geen ziekte of aandoening? En vermoedt de arts, specialist of behandelaar dit ook niet? Dan hoeft u geen aanvraag te doen: u kunt geen dubbele kinderbijslag krijgen.
Nadat u de aanvraag bij de SVB heeft gedaan, doet het CIZ onderzoek naar de situatie van uw kind. Wij kijken of uw kind intensieve zorg nodig heeft door de ziekte of aandoening. Op basis hiervan geven wij een advies aan de SVB. De SVB beslist uiteindelijk of u dubbele kinderbijslag krijgt.