Voorwaardelijke machtiging
Heeft uw cliënt een verstandelijke beperking en is hij tussen de 18 en 23 jaar oud? En krijgt hij jeugdhulp uit de Jeugdwet? Dan kunt u een voorwaardelijke machtiging voor jongvolwassenen aanvragen. In een voorwaardelijke machtiging wordt vastgelegd onder welke voorwaarden uw cliënt thuis kan blijven wonen. Deze voorwaarden zijn bedoeld om een onveilige situatie (ernstig nadeel) te voorkomen. Als de cliënt zich aan deze voorwaarden houdt, is opname niet nodig.
De voorwaarden
De voorwaarden die vastgelegd worden in de voorwaardelijke machtiging moeten voorkomen dat er ernstig nadeel voor de cliënt of zijn omgeving ontstaat. Voorbeelden van voorwaarden zijn: geen drugs gebruiken of zich houden aan het opgestelde zorgplan. Houdt de cliënt zich niet aan de voorwaarden? Of houdt hij zich er wel aan maar is er thuis toch sprake van ernstig nadeel? Dan kan de cliënt alsnog worden opgenomen.
Een aanvraag doen
Wij beoordelen of een voorwaardelijke machtiging mogelijk nodig is voor uw cliënt. Als dat zo is, sturen we een verzoekschrift naar de rechtbank. De rechter beslist vervolgens of de cliënt een voorwaardelijke machtiging krijgt. Stuur uw aanvraag naar info.wzd@ciz.nl
Aanvraagformulier
Als u een aanvraag wilt doen, vul dan het aanvraagformulier volledig in.
Medische verklaring
Stuur ook een medische verklaring mee. Een sjabloon hiervoor vindt u op de site Dwang in de zorg.
Aanvullende informatie
Via de onderstaande link kunt u aanvullende informatie lezen over een voorwaardelijke machtiging.
Oneens met opname
Is de cliënt, of zijn vertegenwoordiger of familie het niet eens met de opname? Dan kunnen zij bij het CIZ een aanvraag doen voor een ‘beslissing rechter na opname voorwaardelijke machtiging’. De rechter gaat dan goed naar de opname kijken, en beslist vervolgens of deze terecht is.