Wilt u als zorgprofessional, bijvoorbeeld transferverpleegkundige of huisarts, zorg vanuit de Wlz inzetten voor een cliënt? Dan heeft u een indicatie van het CIZ nodig. Ook kunt u bij het CIZ een Bopz-onderzoek aanvragen. Op deze pagina helpen we u graag verder.

Informatie over aanvragen doen en over het online aanvraagsysteem Portero (contract aanvragen, toegangscriteria, handleidingen, sanctiebeleid).

Denkt u dat een opname noodzakelijk is, maar kan uw cliënt niet zelf duidelijk maken of hij dit wil? Het CIZ kan dan onderzoeken of artikel 60 Wet Bopz van toepassing is.

Met het ICT-systeem Portero kunt u als zorgaanbieder Wlz-aanvragen digitaal indienen bij het CIZ. U sluit hiervoor een contract af met het CIZ.

Ouders die thuis een kind verzorgen met een intensieve zorgvraag kunnen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dubbele kinderbijslag aanvragen. Het CIZ beoordeelt namens de SVB de zorgbehoefte en geeft advies aan de SVB.

Via onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van ontwikkelingen in de indicatiestelling voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en over de uitvoering hiervan door het CIZ. 

Soms is er sprake van tijdelijke of afwijkende werkwijzen. Hier kunt u lezen in welke situaties dit het geval is.

Lees meer...

Het CIZ indiceert ook voor twee subsidieregelingen onder de Wlz. Een zorgaanbieder doet meestal de aanvraag voor zorg die onder een subsidieregeling valt.

Lees meer...

Op basis van welke criteria krijgt een cliënt toegang tot de Wlz? Dit staat beschreven in de wet- en regelgeving.

Lees meer...

Heeft u niet kunnen vinden wat u zoekt? Kijk bij de veelgestelde vragen.

Lees meer...

Bekijk de veelgestelde vragen over de Wlz.

Lees meer...

Bekijk de veelgestelde vragen over de toegang tot de Wlz voor mensen met een psychische stoornis (ggz).

Lees meer...

Bekijk de veelgestelde vragen over de Wet Bopz (bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen) en over de Wzd (Wet zorg en dwang). De Wet zorg en dwang vervangt vanaf 1 januari 2020 de Wet Bopz.

Lees meer...

Bekijk de veelgestelde vragen over de maatregelen die zijn genomen rondom de privacy van cliënten in Portero.

Lees meer...

Bekijk de veelgestelde vragen voor gemeenten.

Lees meer...

Bekijk de veelgestelde vragen over de werkwijze IQ-test.

Lees meer...

Bekijk de veelgestelde vragen over CIZ Versnelt.

Lees meer...

Wat houdt een huisbezoek in?

​Om een indicatie te kunnen stellen is het belangrijk dat het CIZ een goed beeld van uw situatie heeft. Het kan daarom voorkomen dat u een Wlz-aanvraag heeft gedaan en een brief krijgt voor een huisbezoek. Lees meer

Veelgestelde vragen